Mihin käytin rahaa tammikuussa

Tämä on aivan uudenlainen postaussarja blogissani, enkä tiedä kiinnostaako se ketään muuta kuin itseäni, mutta päätin silti aloittaa listaamaan kuunvaihteessa kuukausittaiset menoni. Tämä karu listaus on jälleen yksi motivaatiokeino pysyä ruodussa ja saada pidettyä talous paremmin hallinnassa.

Koko kuukauden kuittien säästäminen ja verkkopankin syynääminen oli itselleni todella avartava kokemus. Suosittelen tätä jokaiselle, joka haluaa ymmärtää paremmin omaa ostoskäyttäytymistään ja saada rahaa säästöön.

Kertauksen vuoksi kerron vielä, että minun kanssani samassa taloudessa asuu aviomieheni ja kaksi alle 3-vuotiasta lasta. Lapset eivät ole päiväkodissa, vaan hoidan heitä kotona. Suurena menoeränä mainittakoon, että ostamme ruokakaupasta tavanomaisten ruokien ja taloustarvikkeiden lisäksi toistaiseksi vielä kummallekin lapselle vaippoja ja pienempi lapsi syö kaupan soseita. Vertailemme melko tarkkaan hintoja kaupassa, mutta ostamme silti heräteostona herkkuja ja asioita, joita vain tekee mieli kokeilla.

Tässä minun menoni tammikuun aikana:

375,40e ruokakauppaan (yhteisiä ostoksia)

40,79e apteekkiin (omia ja lasten ostoksia)

60e terapiakäyntiin

15e lapsen kerhomaksuja

17,90e puhelinliittymään

67,88e blogin ylläpitoon liittyviä vuosittaisia kuluja

14,95e kirjakauppaan

47e lahjoitukset (Unicef ja seurakunta)

79,20e joulukuun kosmetiikkaostoksista

400e yhteisiin laskuihin ja lainakuluihin

4,5e parkkimaksu

179,00 Alpan neuletakki

71e auton tankkaamiseen

30e lastenhoitajan matkakorvauksia

yhteensä 1224,05 euroa

Tammikuun jälkipuinti:

Tammikuun kuitteja tutkiessani huomasin, että tammikuu oli selkeästi vielä harjoittelua ja opettelua säästämisessä. Minulla oli esimerkiksi kulunut ruokakaupassa aivan liikaa rahaa turhiin herkkuihin. Olin myös ostanut paljon sellaisia ruoka-aineita, joita meiltä olisi jo löytynyt paljon ennestään kaapeista. Helmikuussa onkin syytä hyödyntää pakastimesta ja kuiva-ainekaapista jo löytyviä ruokia.

Meidän piti tammikuussa saada ruokakauppaan kuluva summa pienemmäksi, mutta epäonnistuimme tässä täysin. Meillä meni varmasti ruokakauppaan jopa huomattavasti enemmän rahaa kuin mitä tavallisesti, yhteensä miehen kanssa lähes 700 euroa. Toki ostimme varalle monia sellaisia asioita, joita ei joka kuussa tule ostettua yhtä paljon, mutta ei tätä silti voi muuta kuin hämmästellä. Yritän lohduttautua sillä, että ostimme vaippoja tarjouksesta niin paljon, että niitä riittää pitkälle maalis-huhtikuuhun. Ostimme myös maskeja sekä monia hyvin säilyviä ruoka-aineita, joista kokkailemme pitkään.

Jouduin maksamaan tammikuussa viime vuoden puolella tekemäni kosmetiikkatilauksen maksumuistutuksen kera, sillä jostain syystä olin unohtanut maksaa sen ajallaan. Minulle käy näin ehkä kerran tai kaksi vuodessa, ja aina se harmittaa yhtä paljon. Tammikuussa tuollainen melkein 80 euron ylimääräinen menoerä tuntui erityisen rasittavalta, kun yritin nimenomaan saada säästettyä rahaa ja varsinkin kun olin aloittanut vuodenvaihteessa kosmetiikan ostolakon, eli kosmetiikkaan ei pitänyt mennä yhtään rahaa.

Suuri menoerä oli Alpan neuletakki, jonka ostin alennusmyynneistä. Se oli pitkään harkittu ostos, jonka ostin ns. omiin menoihini tarkoitetusta budjetista, joka tulee huhtikuun loppuun asti olemaan 200 euroa kuussa. Tästä summasta maksan kaikki omat hankinnat, harrastusmenot, ulkona syömisen jne. Huhtikuun jälkeen budjetti tulee pienenemään huomattavasti.

Tammikuussa en suunnitellusti käyttänyt yhtään rahaa harrastuksiin, ulkona syömiseen, elämyksiin tai niihin asioihin, jotka sisältyvät ostolakkooni. Korona tekee monesta asiasta luopumisen huomattavasti helpommaksi.

Helmikuussa yritän saada oikeasti pienennettyä ruokakauppalaskua, vaikka se korona-aikana tuntuukin olevan tosi vaikeaa. Huomaan saavani paljon lohtua ruoanlaitosta ja ylipäätään hyvästä ruoasta, kun elämä on muuten hyvin rajattua ja päivästä toiseen samanlaisena toistuvaa. Jostain on kuitenkin pystyttävä vähentämään.

Yritän myös saada siirrettyä enemmän rahaa säästöön, sillä tammikuussa menot olivat kaikkiaan tuloihini nähden hyvin suuret. Todellisuudessa minun on kuitenkin mahdotonta karsia esimerkiksi yhteisistä ruoka -ja lainakuluista tai tankkaamisesta, ja hyväntekeväisyyteen lahjoittamisesta en halua luopua. Minulla ei toisaalta tule helmikuussa menemään rahaa esimerkiksi terapiaan, blogin kuvapankkien vuosimaksuihin tai vanhoihin kosmetiikkatilauksiin, joten siinä säästyy jo pari sataa.

En tosiaan tiedä kiinnostaako teitä tämän tyyppinen blogisisältö, mutta itse olen parhaillaan aivan hurahtanut seuraamaan tuloja ja menoja. En voi sanoa tekeväni koko vuotta näitä laskelmia blogiin, mutta ainakin niin kauan kuin intoa riittää.

Vertailetteko te hintoja ruokakaupassa? Pidättekö kirjaa eri menoista?

Valoisaa helmikuuta! ❤

8 thoughts on “Mihin käytin rahaa tammikuussa

 1. Olen miettinyt jo jonkin aikaa että olisi mielenkiintoista nähdä mihin se raha oikein menee. Katsoinpa pankista ja laskin ihan vihkoon ylös 😉 tammikuussa oli vähemmän laskuja kuin normaalisti, mutta sitten oli kerran vuodessa oleva nouhous mutta muutoin rahaa oli käytettävissä enemmän kuin normaalisti. Säästän myös nykyään polttoaineessa työsuhdeauton takia.

  – Vakuutus ja nuohous 267 e
  – Laskut ( netti, puhelinliittymä, liiton maksu yms ) 120 e
  – Ruokakauppa 197 e
  – Kosmetiikka 200 e
  – Omia ostoksia ( Tokmanni pesuaineita, apteekki, koruja, shoppailua ) 170 e
  – Polttoaine 90 e
  – Ripsihuolto 65 e
  – Säästöön 120 e

  Vertaan kyllä hintoja kaupassa, mutta ostan pääosin aina samaa koska tiedän hinnat ulkoa. Mies ostaa mitä sattuu hintoja tiiraamatta. Mies maksaa myös kauppaostoksia ja ostaa omat eväänsä. Kumpikin maksaa omat laskunsa ja menonsa, mutta joskus kauppakäyntejä yhdessä ja nyt kun on yksi auto ajossa, maksetaan sen kulut puoliksi. Taidan kyllä laskea helmikuussakin saman homman kun oli paljon enemmän laskuja ja tiukempi kuukausi 😉

  Tykkää

  1. Kiitos, kun jaoit omat menosi noin tarkasti! On erityisen hauskaa vertailla menoja keskenään, kun meillä on niin erilaiset taloudet. Sulla ei ainakaan tässä kuussa minun silmääni näkynyt erityisemmin se, että omistat eläimiä. Käsittääkseni esim. eläinlääkärikuluihin saattaa helposti hujahtaa tonnikin.

   Tykkää

 2. Minusta tämä on hurjan mielenkiintoista! Meitä on 3 henkeä ja karkeasti meni näin; asuntolaina 500€, autolaina 250€, öljynvaihto autoon 54€, bensaan 45€ , ruoka 250€, puhelin 5,90€, Visan viimeinen lyhennys 88€, apteekki 10€ ja sijoitukset 50€. Olen tarkka kulutuksesta ja auto on minun ”turhin” kuluna. Tarvitsen sitä vain kovasti.

  Tykkää

  1. Kiva kuulla, että aihepiiri kiinnostaa!
   Mulla heräsi nyt uteliaisuus, että oliko tuossa teidän perheen aikuisten menot yhteensä, vai sinun pelkästään? Kuulostaa joka tapauksessa tosi maltilliselta kuluttamiselta, jota ei voi kuin ihailla.
   Meillä on kaksi autoa kun asutaan sen verran syrjässä nykyisin, ja mua kyllä rasittaa kaikki se niihin uppoava raha, mutta minkäs teet.

   Tykkää

 3. Minua kiinnostaa!
  Itse olen maailman surkein pitämään mistään kirjaa, mutta lohduttaudun sillä että olen kuitenkin luonnostani suht pihi. Lisäksi kun rahaa ei ole tolkuttomasti mistä syytää ympärilleen, niin kyllä siinä äkkiä oppii tekemään laskelmia jo päässään kun pakko on.

  Tykkää

  1. Hienoa, että sinuakin kiinnostaa! 🙂 Saan usein hyviä ja edullisia tuotevinkkejä sun Instasta. Viime aikoina tilisi on tuottanut jopa vähän tiukkoja paikkoja, kun olen tiukasti kosmetiikan ostolakossa, enkä pääse kokeilemaan kaikkea löytämääsi. 😀

   Tykkää

 4. Meillä pieneni ruokakulut, kun alettiin tilaamaan ruoat kotiin. Jostain syystä isompi määrä kerralla ja mietittynä, niin niiden pikkureissujen käynti väheni radikaalisti. En olisi ikinä uskonut, mutta enää ei tarvi ravata lähes joka päivä hakemassa jotain, jonka kanssa sitten tarttuu mukaan kaikkea, mitä ei tarvisi. 😀

  Tykkää

  1. Uskon, että kulut saisi pienenemään huomattavasti, kun tilaisi ruoat kotiin, eli todella fiksu päätös teillä! Meille tarttuu kaupassa käydessä ihan joka kerta mukaan esim. ylimääräisiä herkkuja, ja niistähän kertyy nopeasti se 10 euroa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s