Mitä mun naamalle kuuluu?

Siitä on kohta kaksi kuukautta, kun aloitin Isotretinoin Actavis-lääkevalmisteen käytön. Kirjoitin juuri lääkekuurin aloitettuani postauksen ihoni tilanteesta ja tuoreesta aknediagnoosistani. Jos aihe kiinnostaa, suosittelen lukemaan postauksen täältä. Olen työstänyt tätä tekstiä useita viikkoja, koska tuntuu, että aina kun olen kirjoittanut jotain, muuttuu tilanne seuraavina päivinä.

24.5.2014

Voin iloiten sanoa, että iholleni kuuluu parempaa. Ei tosiaan vielä hyvää, mutta ylemmästä kuvasta on tultu paljon parempaan tilanteeseen. Kuten aiemmin totesin, elää tilanne kuitenkin koko ajan. Se, että tänään on hyvä ihopäivä, ei todellakaan tarkoita sitä, että huomennakin olisi. Olen huomannut selkeän syy-seuraus-suhteen: kun annan ihon olla aivan rauhassa välttäen kaikenlaista räpläämistä sen kanssa, voi se huomattavasti paremmin. Räpläämisellä tarkoitan turhaa pesemistä, koskettelua ja erityisesti meikkaamista. Iho ärtyy varsinkin meikkaamisesta niin, että se on arka ja helottaa kirkkaan punaisena.

Miten muuten lääke sitten on vaikuttanut? 
Suunnilleen viikon kuluttua lääkkeen aloittamisesta alkoi jäätävä huulten kuivuminen. Huulirasvaa kului kirjaimellisesti jatkuvasti, eikä sekään tuntunut auttavan. Huulet kuoriutuivat, ja niistä irtosi isoja riekaleita niin, että välillä tuli ihan verta suupielistä. Suupielet ja nenänpielet halkeilivat varsinkin, jos käytin meikkiä. Pahin kuivuminen tapahtui onneksi ensimmäisen lomapätkäni aikaan, joten saatoin olla paljon ilman meikkiä. Meikki olisi näyttänyt ihan karsealta hilseilevällä ja halkeilevalla naamalla. Huulet kuivuvat edelleen, mutta eivät yhtä paljon kuin lääkekuurin alussa.


Kolmen viikon kuluttua lääkityksen aloittamisesta alkoi käsien kuivuminen. Kädet kuivuivat niin, että niihin tuli rupia, ellen rasvannut niitä koko ajan. Myös haavaumia tuli todella helposti, eivätkä haavat meinanneet parantua oikein millään. Esimerkkinä pieni paperista saatu viilto kämmeneen, joka oli viisi päivää haavavaiheessa. Myös vartalolle ilmestyi outoihin paikkoihin kuivia alueita. Edelleen ihoni on hyvin arka ja helposti ärtyvä. Kasvot helottavat pesun jälkeen kirkkaan punaisina, vaikka yrittäisin poistaa meikit tai vain pestä kasvot kuinka hellävaraisesti tahansa.

Nenänpielien ja huulten halkeilu oli kivuliasta.


Akneni paheni aluksi, kuten pakkausselosteessa uhattiin. Ne kohdat, joissa minulla on ollut sitkeitä näppyjä, tuntuivat olevan tulehtuneina jatkuvasti. Uusia näppyjä tuli itsepintaisesti koko ajan lisää, ja aloin olla jo aika hermostunut. Kuitenkin vajaan viiden viikon päästä lääkekuurin aloittamisesta iho alkoi äkkiä parantua merkittävästi. Olin jo aiemmin huomannut, ettei ihoni rasvoittunut näppyjen ilmaantumisesta huolimatta yhtä paljon kuin ennen, mutta nyt sitkeimmätkin finnit alkoivat kuivua ja hävitä. Jopa pari arpea haalistui.

13.7.2014 – erittäin hyvä ihopäivä.


Mutta – muutama päivä ihon radikaalin ja nopean muka-parantumisen jälkeen näppyjä alkoi taas ilmaantua, eivätkä sitkeimmät meinanneet parantua millään. Tuohon aikaan minulla oli kovasti stressiä. Täytyy myöntää, että odotin isotretinoiinin olevan jonkinlainen ihmetuote, joka parantaisi ihoni saman tien. Mutta ei se ainakaan minun kohdallani ole pitänyt paikkansa.

Tällä hetkellä ihoni paranee pikku hiljaa, mutta jännää aaltoliikettä on jatkuvasti havaittavissa. Näppy tulee, näppy kuivuu, koko naama kuivuu, näppy ilmestyy taas samaan kohtaan, kuivuu taas jne. Ihoni ei ole vielä todellakaan virheetön, mutta olen iloinen jo pienistäkin muutoksista parempaan päin! En rohkene odotakaan täydellistä ihoa tai pysyvää lopputulosta, mutta aion nauttia jokaisesta hetkestä, jos saan pitää edes hieman paremman ihon. Ja jos tämä tästä vielä radikaalisti paranee, niin voi onnea! Olen jo parhaimpina päivinä voinut hylätä peiteaineet ja käyttää pelkkää mineraalimeikkipohjaa. Eikä meikki ole sulanut koko päivänä, vaikka olen jättänyt kiinnityssuihkeen pois. Kärsivällisyyttä tämä projekti kuitenkin vaatii.

Parhaina ihopäivinä meikkipohjana pelkkä mineraalipohja.

Yksi ärsyttävimmistä puolista lääkkeen kanssa on ollut viime aikoina se, ettei mikään meikkipohja tunnu sopivan iholleni. Nestemäiset meikkivoiteet eivät asettaudu iholle nätisti, vaan kasautuvat ja raidoittuvat epätasaisesti ja todella epäsiistin näköisesti. Kuvitelkaa levittävänne meikkivoidetta iholle, jolla on kiiltävä, liukas kalvo. Meikkipuuteri taas on aivan liian kuivattava. bareMineralsin mineraalipohja sopi iholleni aikansa täydellisesti, mutta se toi viikon käytön jälkeen todella sitkeitä näppyjä iholleni. Yllä olevassa kuvassa minulla on mineraalipohja käytössä, mutta nyt lomalla en ole toistaiseksi käyttänyt meikkiä ollenkaan näppyjen pelossa. Satunnaiseen meikkailuun käytän kuitenkin jatkossakin mineraalipohjaa, kunnes voin taas palata nestemäisiin meikkipohjiin.

Minun on täytynyt opetella myös hoitamaan ihoa aivan uudella tavalla. Jos jotakuta kiinnostaa, voin tehdä lääkekuurin aikaisesta ihonhoitorutiinistani oman postauksensa, sillä käyttämäni tuotteet ja ihoni tarpeet ovat muuttuneet paljon.

Päällimmäisenä tunteena lääkekuurin kanssa minulla on tällä hetkellä toisaalta ilo, mutta toisaalta myös turhautuneisuus. Haluaisin nopeammin tuloksia, ja myös pessimisti minussa nostaa päätään – mitä jos lääke ei pure minuun kunnolla? Ihoni on yllä olevissa 13.7. otetuissa kuvissa minun mittapuullani aivan mahtavassa kunnossa, mutta kun vaikutus ei tunnu olevan millään lailla pysyvä. Yritän nyt kuitenkin pysyä nahoissani ja seurata kärsivällisesti tilannetta.

Edellinen postaukseni aiheesta herätti monessa pohdintaa iho-ongelmista ja erityisesti isotretinoiinista. Miettiikö joku siellä edelleen lääkekuurin aloittamista?

19 thoughts on “Mitä mun naamalle kuuluu?

 1. Tätä kehitystä on todella mielenkiintoista seurata! Kiitos että jaat tämän meidän kanssa ❤ Mä luulen että varaan ajan lääkärille heinäkuun loppuun. Haaveilen siitä että voisin joskus todeta että kevyt meikki riittää eikä mitään tulivuoria olisi naamalla…

  Tykkää

  1. Kiva, jos tykkäät ja on mielenkiintoista! 🙂 Mä en huomannut sun ihossa mitään järisyttävän huonoa, mutta toisaalta en sitä sillä silmällä tuijottanutkaan. 😉 Ja jokaisen kokemus ihosta on omanlainen. On rasittavaa, jos toiset vähättelevät omaa pahaa mieltä ihosta.

   Tykkää

 2. Kiitos että jaat taistelusi meille 🙂 ❤ Mäkin meinasin varata jo aikaa iholääkärille, mutta ostinkin vain Basironia apteekista. Ja nyt mun kasvojen iho on ollut todella hyvässä kunnossa! Enkä keksi oikein muuta kuin Basironin vaikutuksen. Jesh!

  Tykkää

 3. Mä en ees yhtään muistanut tätä, en siis huomannut Ilonalla kiinnittää huomiota asiaan! :DTuo Basiron on tosiaan tosi jees. Mutta niin on myös se kalavoide, ootas vaan kun saan sen postauksen viimeinkin pihalle…

  Tykkää

  1. Ihan hyvä niin, koska mulla oli _erittäin_ huono ihopäivä 😀 Jotain sun kokemuksia mun teki mieli kysyä sulta siellä, mutta unohdin. Liittyi jotenkin ihon paranemisen nopeuteen. Mutta sullahan paraneminen alkoi muistaakseni alkoi saman tien?Haluan heti kuulla kalavoiteesta! 😮 Kuulostaa kyllä todella ällöttävältä…

   Tykkää

 4. Kiitos tästä follow-upista, tosi mielenkiintoista luettavaa. Mulla on niin peukut pystyssä, että ihosi rauhoittuisi ja tulokset pysyisivät! Mulla on nyt viimeisen viikon-kahden aikana mennyt iho tosi paljon huonompaan kuntoon pitkän hyvän jakson jälkeen. Masentavaa 😦

  Tykkää

 5. Itse olen ”rottakuurin” syönyt v.2010 oma ihoni rupesi muistaakseni suht nopeasti paranemaan mutta se ihon hilseily ja huulien kuivuminen oli jotain todella ärsyttävää. 😦 mutta kannatti kuuri syödä,kun näppyä ei enää ilmestynyt ja meikkipohjaksi riitti pelkkä puuteri kaikki oli sen arvoista. 🙂 tsemppiä koitokseen!!itse pesen kasvoni iltaisin apteekin perusvoiteita käyttäen,oletko sellaista kokeillut?

  Tykkää

  1. Mahtavaa, jos ihosi parani kertaheitolla, eikä ole enää myöhemmin oireillut. Pelkään itsellä sitä mitä joillain on käynyt, että iho paranee hetkeksi, mutta palaa taas sitten entiseen malliinsa, eli huonoksi. Kiitos! 🙂 En ole kokeillut, mutta voisin kyllä kokeilla. Kauhean vieraalta vain tuntuu, kun ihoa on tottunut vuosia ylipesemään. 🙂

   Tykkää

 6. Itsellä on apua iho-ongelmiin tuonut ainakin jollain tasolla sinkki sisäisesti nautittuna, myös Elivon ihoravinne/kirkas iho-peptidikapselit ovat ehkä jollain tasolla tasapainottaneet ihoa. Itselläni on siis hormoninäppylöitä, en ehkä tätä vielä akneksi diagnosoisi. ..Hyvin paljon myös oikeanlaiset ihonhoitotuotteet vaikuttavat, oikeastaan kun palasin hajusteettomiin tuotteisiin, ihon kunto lähti parantumaan :O Tai sitten vaan sain ihon pintakuivuuden aisoihin ja ihon aineenvaihdunta ( en tiedä, voiko tuollaista termiä edes käyttää 😀 ) toimii paremmin–>tali pääsee poistumaan eikä jää jumittumaan finniksi/näpyksi. Nyt vaikuttaisi, ettei uusia näppyjä enää tulisi, mutta ne pigmenttijäljet, voi huokaus sentään..ja joissain kohdassa vaan on niin sitkeitä tukkeutumia, ärsyttää sellaiset ikifinnit jotka aina vaan hengaavat ihossa, vaikka mitä tekisi -_-Mutta tsemppiä, voin vaan kuvitella, kuinka ärsyttävältä se tuntuu, kun ei voi olla täysin varma, kuinka hyvin kuuri lopulta auttaa. Mutta muistan lukeneeni, että jollain tyypeillä se parhain vaihe on ollut vasta ihan kuurin lopussa/loputtua?Ja sellainen vinkki, että Baremineralsin READY-pohjalla saa tosi nopeasti hyvinkin peittävää jälkeä! Tosin, en osaa sanoa vertailukohtana tuohon alkuperäiseen pohjaan, että kumpi olisi peittävämpi. Mutta tuossa READY-pohjassa meikkiä ei välttämättä tarvitse niin kauan kasvoille pyöritellä, kuin originellissa. Jos siis kasvot ärtyvät liiasta pyörittelystä. Tosin, se onkin incinsä puolesta aika erilainen kuin se originelli, mutta itse olen tykästynyt muutaman käyttökerran perusteella tuohon READY-pohjaan 🙂 ( ja toivon, etten saa siitä mitään ihokohtausta..-_- )

  Tykkää

  1. Kiitos kommentista ja vinkeistä! Minäkin olen kokeillut sinkkiä, mutta se ei auttanut. Nuo Elivotkin kuulostavat tutulta. Tuntuu, että olen kokeillut ihan kaikkea 😦 Tuo hajusteettomaan kosmetiikkaan siirrymisen vaikutus kuulostaa loogiselta. Rakastan hajustettuja voiteita, mutta minullekin tekisi hyvää kokeilla tuollaisia.. Sitkeät finnit kuulostavat hyvin tutulta :/Kiitos! Olen myös kuullut, että ihon paraneminen voi jatkua vielä pari kuukautta lääkekuurin lopettamisen jälkeenkin, mutta ettei se vaikutus välttämättä ole kuin vuoden pituinen, kunnes on kärsittävä tai kuuri taas uusittava. Mutta elän toivossa!Kuulostaa hyvältä! Pakko mennä tutkimaan minkä hintainen tuote olisi kyseessä. Jos se on INCIn puolesta vähänkään vähemmän ihoani tukkiva, niin hyvähyvä! 🙂

   Tykkää

 7. Oli pakko tulla tsemppaamaan. Mulla oli joskus aivan jäätävä akne, johon ei mitkään voiteet tai yrtit tehonneet, ja lähdin tälle lääkekuurille – joka oli ehkä elämän paras ratkasu. :)) Mulla paraneminen lähti hitaasti, ja kuuria jatkettiinkin aiottua pidempään, mutta iho on vielä about 8 vuoden jälkeenkin hyvässä kunnossa, eikä rasvotu, ja näppyjä tulee vaan yksi sillon tällön. Pari oiretta on jäänyt pysyvästi; silmätipat ja huulirasvat on edelleen rajussa käytössä, mutta en kadu ollenkaan, päinvastoin. En vieläkään tajua että pärjään kesähelteet puuterilla, eikä tarvi laittaa meikkivoidekerrosta naamalle sulamaan.Koita kestää, kyllä se odotus palkitaan! :)P.S: Muista läträtä huulirasvan kanssa helteellä tuon kuurin kanssa!

  Tykkää

  1. Kiitos ihanasta kommentista ja rohkaisusta! Mä niin toivon, että mullekin voisi käydä noin hyvin, että iho pysyisi pitkään kunnossa. 🙂 Useimmat kun ovat kertoneet, että vaikutus ei ole ollut pysyvä, ja itse pessimistinä olen sitten taipuvainen uskomaan niitä negatiivisempia juttuja. Aika jännä, että tarvitset vieläkin huulirasvaa ja silmätippoja! 😮 Mulla on nyt alkanut huulten kuivuminen vähän helpottaa, mutta kyllä mä silti kuljen koko ajan huulirasva kädessä. Huulet eivät kuitenkaan halkeile enää. Silmät ovat alkaneet kutista rajusti, eikä siihen auta tipatkaan. En tiedä johtuuko silmien kutina siitä, että olen ollut auringossa tällä viikolla joka päivä tuntikausia, vaikka ei saisi… Tänään suojasin silmät aurinkolasien lisäksi vielä huivilla :DKiitos tsemppaamisesta! ❤ Ja ihan loistavaa, että sait avun iho-ongelmaasi!Juu muistan 😉

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s