Apu akneen isotretinoiinista?

Olen vihjaissut parissa edeltävässä postauksessa meneillään olevasta prosessista, jonka avulla yritän viimein löytää apua iho-ongelmiini. Itse aihepiiristä olen kirjoitellut läpi koko blogihistoriani ja saattanut jotakuta jo kyllästyttääkin. Tässä postauksessa keskitytään jälleen iho-ongelmiin, sekä jälleen yhteen oljenkorteen, josta toivon saavani pulmiini ratkaisun. Jos en lopullista, niin toivottavasti ainakin pitkäaikaista apua.

Jotkut blogiani pidempään seuranneet ovat ehkä lukeneet nämä jutut ennenkin, mutta kerron kuitenkin alkuun hieman iho-ongelmieni historiaa. Minulla tosiaan oli lähes täydellinen iho n. 23-vuotiaaksi asti. Minulla ei ollut oikeastaan koskaan finnejä, ihoni sävy oli tasainen ja pärjäsin hyvin ilman minkäänlaista meikkipohjaa. Käytin meikkivoidetta ainoastaan sen vuoksi, että olin herkästi punastuvaa tyyppiä. Pikku hiljaa ihooni alkoi kuitenkin ilmaantua näppyjä, mutta varsinainen ongelma ilmaantui ollessani 25-vuotias. Elämäntilanteeni oli tuolloin erittäin stressaava.

Ihoon alkoi tulla pienempien näppyjen lisäksi kipeitä ihon alaisia paiseita, jotka saattoivat muhia kolmekin viikkoa ennen näpyn kunnolla ihon pintaan tuloa. Aina kun yksi paise tai näppy rauhoittui, oli jonossa jo uusia. Näppyjä tuli aina samoihin kohtiin, jolloin niistä on syntynyt arpia, ja ihoni on jäänyt todennäköisesti pysyvästi epätasaisen sävyiseksi. Esim. yhden punaisen arven häivyttymiseen on nyt mennyt yli vuosi. 

Yllä olevassa kuvassa on se ”pahempi” puoli kasvoistani nähtävissä. Tilanne ei ole vakava – kyseessä ei ole vaikea esim. kystistyyppinen akne, mutta pitkään jatkuneena kuitenkin jo omaa elämänlaatuani heikentävä asia. Alla olevassa kuvassa on paremmin voiva puoliskoni ihoa, mutta esim. huulessa on tuona hetkenä toista kuukautta vaivannut kipeä finni (joka ei btw ole vieläkään parantunut). Selästäni en laittanut kuvaa, mutta iho on siellä saman näköinen kuin yllä olevassa kuvassa. Nämä kuvat on otettu ennen lääkekuurin aloittamista.

Olen kokeillut monenlaisia keinoja ihoni kunnon parantamiseksi. Olen kokeillut mm. vähähiilihydraattista dieettiä, viljojen pois jättämistä ruokavaliosta ja maitotuotteiden vähentämistä. Olen  siirtynyt joksikin toviksi kokonaan luonnonkosmetiikkaan ja käyttänyt muunmuassa Dr. Hauschkan ihokuuri N:ää ja muita Hauschkan tuotteita. Olen syönyt sinkkiä, biotiinia ja vitamiineja. Olen kuuriluontoisesti oleillut ilman meikkiä, urheillut ja yrittänyt muutenkin elää terveellisesti. Olen kokeillut salisyylihappoa sisältäviä tuotteita, apteekin ihonhoitotuotteita ja mm. Basironia. Ihoni on saattanut voida hetken paremmin, mutta en osaa sanoa onko millään yksittäisellä asialla ollut merkittävää vaikutusta, vai onko kaikki ollut tuurista kiinni – ihollani on vain saattanut olla parempi tai vähemmän huono kausi.


Jotenkin olen tottunut näiden lähes kolmen vuoden aikana siihen, että ihoni on huono. Vaikka se on vaivannut minua päivittäin ja heikentänyt itsetuntoani, en ole saanut aikaiseksi mennä ihotautilääkärille. Olen ajatellut, ettei minulla mitään aknea varsinaisesti voi olla, koska akne on ihosairaus. Pari kuukautta sitten kuitenkin löysin erään vanhan valokuvan, joka sai mieleni muuttumaan. Kuvassa olen ilman meikkiä, ja ihoni näyttää kertakaikkisen upealta. Mieleni ollessa tuona hetkenä muutenkin hieman maassa, meinasin pillahtaa itkuun kuvaa katsellessani. Kiinnitin sen jääkaapin oveen kuin ruoskiakseni itseäni lisää, ja päätin muutaman viikon päästä siitä varata ajan lääkärille.

En edes harkinnut lääkäriajan varaamista julkiselle puolelle, koska tiesin jonojen olevan melkoiset. Sainkin ajan yksityiseltä lääkäriltä saman tien. Sain ihotautien erikoislääkäriltä diagnoosiksi hormoniperäisen keskivaikean aknen, ja siihen lääkkeeksi Isotretinoin Actaviksen, eli tutummin Roaccutanin. Ensin minulle tarjottiin antibioottikuuria, mutta koska olin kuullut monen saavan niistä vain hetkellisen avun, en halunnut kokeilla moista.

Ennen isotretinoiini-kuurin aloittamista tulee käydä maksa-arvokokeissa ja raskaustestissä. Raskaus halutaan sulkea hedelmällisessä iässä olevilta naisilta pois sataprosenttisesti, eikä moniin lääkäreihin käsittääkseni vaikuta, vaikka kertoisi, ettei raskaus ole mahdollinen. Lääke aiheuttaa vakavia sikiövaurioita, joten lääkärit eivät halua vastuulleen kenenkään lapsen vammauttamista. Suosittelen ehdottomasti raskaustestissä käymistä, jos lääkekuuria aloittaessa on olemassa pienikin raskauden mahdollisuus. Lääkäri haluaa myös määrätä ehkäisyn, jos sellaista ei valmiiksi ole. Maksa-arvot otetaan sen vuoksi, että lääke (kuten lääkkeet aina) rasittaa maksaa.


Olen syönyt Isotretinoin Actavista nyt kaksi viikkoa. Söin aluksi lääkettä liian pienellä annostuksella, joten ihon muutokset ovat tulleet viiveellä, eikä ihoni on vielä merkittävästi parantunut, vain muuttunut. Lääkkeellä on mittava määrä mahdollisia sivuvaikutuksia, joiden ilmaantuminen on yksilöllistä. Joillekin sivuoireita tulee enemmän, joillekin vähemmän. Minulle on tullut tähän mennessä yleisimpiä sivuvaikutuksia, mutta kaikki olen kestänyt hyvin. Ensimmäinen oire oli huulten kuivuminen, joka alkoi heti ensimmäisten päivien aikana. Huulirasvaa sai, ja saa edelleen lisätä koko ajan. Huulille suositellaan Bepanthenia tai muuta apteekin tavaraa, mutta itse olen tähän asti sinnitellyt ennestään omistamillani huulirasvoilla. Aion tosin ehkä jo huomenna marssia hakemaan jotain tehokkaampaa, nimittäin huulten kuivuminen tuntuu jatkuvasti kiihtyvän. Heihei huulipunille hetkeksi. Huulet ovat oikeastaan kuoriutuneet kokonaan ja myös hieman turvonneet. 

Kasvojen iho alkoi myös kuivua ja hilseillä sen jälkeen, kun ihohuokoset olivat ensin puskeneet epäpuhtauksia ulos oikein urakalla. Minun ihoni kunto siis paheni aluksi, mitä ei kaikilla ole käynyt. Ihan lähipäivinä iho on alkanut kutista, ja myös vartalon iho ja päänahka kuivua. Erityisesti päänahan kuivuminen ja kutina on rasittavaa. Onneksi tähänkin löytyy apua. Itse käytän Sallan joskus vinkkaamaa Acon hiuspohjalle tarkoitettua kosteuttavaa geeliä, jota saa apteekista. Silmien tai nenän kuivumista en ole liiemmin huomannut, mutta nekin ovat yleisiä oireita. Iho ohenee kuurin aikana, joten auringossa olemista tulee välttää. Olenkin huomannut ihoni alkavan punoittaa pienestäkin altistumisesta UV-säteille, ellen ole muistanut suojata ihoa asianmukaisesti.


Paljon asioita jäi mainitsematta, mutta palaan aiheeseen myöhemmin tilannepäivitysten muodossa. Minusta on mielenkiintoista seurata joka päivä ihon tilannetta. Minulla on myös vielä hakusessa esim. miten tätä kesivää, uudenlaista ihoa tulisi hoitaa. Aion joka tapauksessa raportoida teille ihoni muutoksista ja hoidosta lääkekuurin aikana, sillä uskon joidenkin samojen ongelmien kanssa painivien tai lääkekuurin aloittamista miettivien ehkä hyötyvän tästä.

Kissis on kirjoittanut erittäin kattavan postauksen aiheesta, joka kannattaa myös lukea, jos aiheesta haluaa tietää enemmän. Se löytyy täältä.

Kuulisin mielelläni teidän kokemuksianne ja ajatuksianne aiheesta! Joko ihan yleisesti iho-ongelmista tai sitten isotretinoiinista. Myös vinkkejä sivuvaikutusten kanssa pärjäämiseen ja ihon hoitamiseen otetaan vastaan!

33 thoughts on “Apu akneen isotretinoiinista?

 1. Ehdottomasti oikea ratkaisu! Mä muuten tykkäsin huulistani ton kuurin ajan, olivat paljon isommat! 😀 Okei, aluks ne turpos ihan helvetisti ja laitoinkin hädissäni lääkärille niistä kuvia, mutta toi meni onneksi ohi. Sit ne näyttivät vaan, noh, kivemmilta. Vaikka olivatkin kyllä jatkuvasti huulirasvaa vailla!

  Tykkää

  1. Kyllä, ehdottomasti oikea ratkaisu. Munkin huulet ovat hieman turvonneet, mutta enimmäkseen superkuivat. Suupielet halkeilevat. Jännää, mitä seuraavaksi tapahtuu 😀

   Tykkää

  2. Onnea ja tsemppiä! Minua harmittaa, että en aikoinani uskaltanut lähteä Roaccutan-tielle. Minulla oli akne ainakin 10 vuotta ja keskittyi etenkin leukaan ja leuan alle, minne jäi arpia. Sitten akne kyllä hiipui pois ja ehkä viitisen vuotta olin ihan tyytyväinen; arvetkaan eivät olleet minusta erityisen häiritseviä. Mutta nyt, kun olen yli nelikymppinen ja nuo samaiset leuka-alueet tai siis niiden iho on alkanut osoittaa roikkumisen merkkejä, eivät arvet enää olekaan niin häiritsemättömiä 😦 vaan lisäävät vanhentavaa vaikutelmaa. Hyvä, ettet antanut aknen tehdä tuhojaan liian pitkään, ja toivon, että saat oman ihosi takaisin 🙂

   Tykkää

  3. Höh :/ Kyllä minuakin pelotti paljon lääkekuurin aloittaminen, koska en ole välttynyt Roaccutanin ympärillä pyöriviltä kauhujutuilta. Eniten pelkäsin niitä mielialajuttuja, mutta mitään en onneksi ole huomannut. Tuntuu utopistiselta, että saisin entistä ihoa takaisin, mutta katsellaan. Yritän pitää odotukset mahdollisimman matalalla, jotta ei tule sitten niin suuria pettymyksiä 🙂

   Tykkää

 2. Huh. Tuli vähän sellainen olo, että pitäisikö munkin. Salcura Antiacin kanssa iho on rauhoittunut aika paljon, mutta silti finnejä on ja arvet. Näin 24-vuotiaana vituttaa kyllä kun iho on samanlainen kuin 14-vuotiaana. Silloin se taisi kyllä palautua paljon paremmin ja nykyään vaan kaikista näpyistä jää punaiset arvet jälkeensä. Lääkekuurin aloittaminen kyllä tuntuu todella haasteelliselta, kun jo nyt käytössä sen verran paljon lääkkeitä, että varmaan maksa räjähtäisi jos tähän vielä lisää : D Hitto.

  Tykkää

  1. Ne arvet on todella ikäviä. Kannattaa miettiä järeämpien keinojen käyttöön ottamista, jos arpia on tulossa ja jäämässä paljon. Mullakin on muita lääkkeitä, mutta silti oli maksa-arvot ihan kunnossa. 🙂 En tosin juo alkoholia tms ikinä. Lääkäri pystyy arvioimaan onko sun lääkearsenaalin oheen varaa laittaa muita myrkkyjä 🙂

   Tykkää

 3. Toivottavasti saat avun! Huono iho on kyllä lopulta salakavala itsetunnon nakertaja. Siihen jotenkin lopulta vaan tottuu, eikä tajuakaan kuinka paljon se itseasiassa merkitsee.Mä olen sitten taas tapellut finnejä vastaan ihan teinistä asti. Näppyjen paikka on vain iän myötä vaihtunut. Teininä otsa oli täynnä pientä röpelöä ja muualle t-alueelle tuli näppyjä vähemmän. Nykyisin finnit keskittyy lähes yksinomaan leukaan ja suun ympärille.Varmasti joillain ruokavalio saattaa vaikuttaa radikaalistikin, mutta omalla kohdalla en ole huomannut esim. maitotuotteiden vaikuttavan oikeastaan mitenkään. Aloin noin puolitoista vuotta sitten syödä maitotuotteita huomattavasti aikaisempaa enemmän ja ihoni kunto ei missään nimessä ole siitä ainakaan pahentunut.

  Tykkää

  1. Totta! Mieleen tulee useita ikäviä muistoja, joihin liittyy huono iho. Ihmettelen, miksen aiemmin herännyt tähän tilanteeseen!Leukalinja kai on se naisten finnialue, kun hormonit jylläävät. Toisaalta jylläävät ne teineilläkin.. Mutta mulla on ihan samat kohdat olleet ongelmina kuin sulla aikuisiällä.Kuten Kissis sanoi, en usko ruokavalion olevan avainasemassa, jos on kyseessä ihosairaus. Mutta varmasti se jotain vaikuttaa. Itse en osaa sanoa, kun iho on ollut huonona koko ajan viime vuodet siitä huolimatta mitä olen syönyt.

   Tykkää

 4. Hyvö kirjoitus ja kiinnostuksella odotan miten tilanne jatkuu. Mulla on sinällään sama tilanne kuin sulla että teininä iho oli täydellinen ja aikuisena elämänmullistuksen myötä tulivat ihonalaiset kipeät paiseet. Kävin ihotautilääkärillä joka määräsi pitkän miedon antibioottikuurin ja vaihdoin e-pillerimerkkiä. Hitaasti nuo onneksi auttoivat. Jouluna lopetin e-pillerit 13 vuoden käytön jälkeen ja jännitin miten ihon käy. Finnejä tulee menkkojen aikaan kyllä mutta niitä ihonalaisia kipeitä ei ole onneksi tullut. Olen ihan varma että sitten joskus raskaus tulee räjäyttämään ihoni hormonimyrskyissä…

  Tykkää

  1. Aika moni on sanonut, että e-pillereiden lopettamisen jälkeen iho on räjähtänyt. Onneksi sinulla ei käynyt pahemmin! Itse en ole joutunut leikkimään e-pillereiden kanssa, mutta voin vain kuvitella miten minulla olisi käynyt… Olen kovin herkkä hormonijutuille ja varsinkin stressi saa kaiken ihan sekaisin.Kiva jos tykkäsit postauksesta 🙂 Tarina jatkuu kyllä. Tänään kuvailin kammottavaa kuvamateriaalia jatkopostauksia varten 😀

   Tykkää

 5. Minua aina surettaa se, kuinka hankala on hakea apua iho-ongelmiin. Vaikka eräs naapurinpoika minulle huusi ”pese naamasi”, niin ei kyllä akneen ruokavaliot ja kosmetiikat auta. Äitini passitti minut ihotautilääkärille, ennen kuin menin ala-asteen kuudennelle luokalle. Oli tarkoitus saada nassu kuntoon, ennen koulun alkua. Siitä lähtien olen siis yli 10 vuotta käynyt säännöllisesti ihotautilääkärillä. Kasilla söin muistaakseni kahdesti Roaccutan -kuurin. Muistan parhaiten kuivat huulet ja kuivat nenänpielet. Vaikka pidän lääkäristäni, onhan hän jo monien vuosien tuttu, en kyllä voi ymmärtää miksi hän suositteli minulle perusvoidetta ihon kuivuuteen. Kunpa olisin jo silloin ymmärtänyt, että ruokakauppojenkin naamavoiteet olisivat toimineet paremmin. Vieläkin kamppailen ihoni kanssa. Käsissäkin on paljon arpia ja uutta röpelöä, jota en vain saa pois. Selkään ei tule onneksi enää, mutta se on ”pisamaisen” näköinen arvista. Ne vielä voin kestää, mutta kasvoissa finnit masentavat minua. Otin kokeiluun sinkki-tabletit, ja ne ovat nyt aiheuttaneet minulle suuria ihonalaisia näppykä. Toivon, että se tarkoittaa sitä, että ensin tilanne pahenee ensin ja sitten helpottuu. Pahinta, mitä akne on aiheuttanut on tietysti henkinen kärsimys. Minun perääni huudeltiin paljon, ja jopa ystäväni keksivät kaikkea typerää kommenttia. Nykyään ihoani kehutaan aika paljon. Vaikka ymmärrän,että minun hyvin vaaleaa Lumikki -ihoani ihaillaan, kehut tuntuvat vieläkin v*ttuilulta. Olen iloinen, että tajusit mennä lääkäriin, ja sait apua. Kyllä se siitä vielä helpottaa. Vertaistukea on saatavilla. 🙂

  Tykkää

  1. Totta. Se raja, että mikä on ihosairaus ja mikä vielä epäpuhtauksia ”normaaleissa rajoissa” on vaikeaa hahmottaa. Itsekin ajattelin, että kun iho on joskus ollut niin hyvä, ei minulla yht’äkkiä voi olla aknea. Mutta eipä tämä mikään yht’äkkinen juttu enää ollutkaan, vaan tosi kauan kärsin asiasta ennen lääkärille menoa. Huulet ja nenänpielet on mullakin pahimmin kuivat.Oletko miettinyt uuden Roaccutan-kuurin syömistä? Vai onko iho vielä kuitenkin niin hyvä, ettet uutta kuuria halua?Kiitos, kyllä tämä tästä 🙂 Vertaistuki on huippua. ❤

   Tykkää

 6. Hienoa, että olet mennyt lääkärin pakeille ja toivottavasti kuurista on sulle apua! Olen itse taistellut aknen kanssa teini-iästä lähtien ja kokeillut melkein kaiken Roa-kuuria lukuun ottamatta. Ihotautilääkärilläkin olen muutaman kerran käynyt, mutta en ole Roaccutania aikaisemmin halunnut, kun jotenkin se on tuntunut aika hurjalta. Mutta nyt taas sinun kokemusten innoittamana aloin miettiä, miksi kärvistellä, kun eihän tämä tilanne itsestään korjaannu – toki iho voi välillä vähän paremmin, mutta pysyvää se ei ole, sen tiedän. Eli ehkä minäkin nyt rohkaistun ja marssin lääkärin puheille! Kiitos siis siitä, että jaat kokemuksiasi täällä!

  Tykkää

  1. Mikä sua pelottaa kuurissa eniten? Mua pelotti mielialavaikutukset, mutta en ole onneksi ainakaan vielä huomannut sellaisia. Ja olen kyllä melankolinen tyyppi jo ihan omasta takaa. Suosittelen hakemaan apua, jos iho kiusaa sinua jatkuvasti. Se vetää pahimmillaan todella paljon päivittäin mielialaa alaspäin. Kiva, jos koet hyödylliseksi kokemukseni. Jatkoa seuraa… 🙂

   Tykkää

  2. Mua varmaan yleisesti pelottaa ne sivuvaikutukset, vaikka tiedän, että on tosi yksilöllistä, mitä tulee vai tuleeko mitään. Ja sitten tietty mietityttää, miten pitkään iho pysyy kunnossa, mutta sehän on myös varmasti tosi yksilöllistä. Joten ehkä nyt vaan kerään rohkeuteni ja menen sinne lääkärille. 🙂

   Tykkää

 7. Kiitos tästä postauksesta Päivi! Olenkin jakanut jo mietteitäni aiheesta jo muilla kanavilla, joten totean vain, että odotan innolla ja jännityksellä miten kuurisi etenee.Mulla tulee varmaan loppuiän olemaan ”akneitsetunto”, ihon huono kunto jättää kyllä pysyvät jäljet. Tuolla ylempänä ollutta kommenttia lukiessani tuli mieleen, miten yläasteella eräs poika kutsui minua kerran haukkumanimellä psoriasis. Tämä tapahtui kerran, mutta en unohda sitä ikinä! Voi kunpa ihmiset ymmärtäisivät, että akne ei johdu siitä, että söi muutaman palan suklaata… 😛

  Tykkää

  1. Kiva, jos tykkäsit! 🙂 Mä olen myös seurannut sun ihojuttuja mielenkiinnolla.Ihme haukkumanimiä… :/ Mua kutsuttiin poskieni vuoksi pullasorsaksi, mutta se ei liittynyt ihoon mitenkään 😀

   Tykkää

 8. Siitä on nyt noin kuutisen vuotta kun söin samaisen kuurin. Mulla on teini-iästä asti ollut näppyongelmaa, mutta vasta siinä 19-vee se paheni kunnolla. Roakuuri auttoi kyllä. Nelisen vuotta naama oli lähes finnitön satunnaisia pikku finnejä lukuunottamatta. Mutta noin vuosi sitten akne palasi taas. Tällä kertaa tosin lievempänä. Toista kuuria en ole vielä ottamassa. Se on kumminkin aika tuju juttu elimistölle. Tällä hetkellä iho pysyy suht ok kunnossa BHA-litkun ansiosta. Omakin iho tosiaan hilseili silloin kuurin aikana ja kuivui. Mutta positiivinen juttu oli se, että kerrankin mun elämässä hiukset piti pestä vaan noin viikon välein, ku ei ne rasvottuneet. Se oli luksusta. xDD

  Tykkää

  1. BHA on käsittääkseni auttanut monia. Itsellä on mennyt jo hermot kaikkiin kosmetiikkakokeiluihin ja litkuihin, siksi lääkekuuri. En halua edes miettiä, miten paljon mulla on mennyt rahaa eri tuotteisiin, joiden olen toivonut auttavan akneen… Mullakaan ei hiukset rasvoitu nyt yhtään, ihan hullua 😀

   Tykkää

 9. Samaisella kuurilla olin itse pari kertaa joskus 15 vuotta sitten.Mitään ongelmia ei ollut kuurin aikana, ei maksa-arvoissa (en juonut kuurin aikana mtn alkoholipitoista).Iho tuli aivan upeaan kuntoon, eikä ollut edes rasvainen ja hiuksia ei tarvinnut jatkuvasti kuurata (normaalitahti joka päivä pesut).Mutta kyllä se iho palaa ennalleen joidenkin kuukausien kuluttua. Nyt ikä on tehnyt tehtävänsä. Näppyjä tulee sinne tänne aina, mutta ei ole enää pahassa kunnossa mitenkään.Tsemppiä!

  Tykkää

  1. Alkoholia saa käsittääkseni juoda aika paljon, että se vaikuttaa muuten terveellä ja nuorella ihmisellä maksa-arvoihin, mutta lääkkeet siinä lisänä on toki eri asia. Mua pelottaa tuo, että jos iho paranee hetkeksi ja sitten saan taas olla syömässä uutta kuuria… :/ Tosi vaikeaa uskoa näiden vuosien jälkeen, että ihoa saisi enää pysyvästi hyvään kuntoon. Hyvä, jos sun iho on nyt enimmäkseen hyvässä kunnossa. 🙂 Kiitos! 🙂

   Tykkää

  2. Noh, päätin silloin, että en ota mitään riskejä eli olin kokonaan juomatta. Silloinen lääkäri ei sanonut mitään, että kuinka paljon sitä voisi käyttää. Muutenkin alkoholinkäyttö on itselläni vähäistä. Mutta parempi noin.Varmasti kuuri vaikuttaa jokaiseen ihmiseen vähän eri tavalla kuitenkin. Muistaakseni söin molemmilla kerroilla yli 6 kk (jos muista oikein). Akneni ei ollut paha, mutta ikääni katsottuna sitä oli liian paljon.Kerrohan miten kuuri eteen! 🙂

   Tykkää

 10. Minunkin elämässäni on ollut pitkällinen (jo 12 vuotta!) taistelu finnejä vastaan, sillä ekat kunnon paiseet ilmaantuivat 14-vuotiaana. Ihon kuntoon ei ole juurikaan vaikuttanut ruokavalio, liikunta tai mikään kosmetiikan käyttäminen tai käyttämättä jättäminen. Ihotautilääkärin määräämät antibiootitkin toivat vain hetkellisen avun. Hormonaalinen ehkäisy on vaikuttanut kaikista parhaiten ihooni. Käytin aiemmin ehkäisyrengasta, joka ei käsittääkseni millään tavalla pitäsi vaikuttaa akneiluun, mutta ihoni alkoi paranemaan huomattavasti. Vuosi sitten vaihdoin pillereihin (Diane Nova), joka on ennestään vähentänyt finnejä. Erävoitolla mennään toistaiseksi, mutta luulen, että jossain vaiheessa joudun tarttumaan viimeiseen oljenkorteen ja kokeilla isotretinoiini-kuuria.Jään mielenkiinnolla seuraamaan tilannettasi, samassa veneessä kun ollaan. :)Johanna

  Tykkää

  1. Monien iho on parantunut e-pillereillä, mutta ongelmia on tullut niiden käytön lopettamisen jälkeen. Toivotaan, ettei sun iho mene huonoon kuntoon, jos päätät joskus lopettaa pillerit! Harvemmin aknea sairastavilla vaikuttaa merkittävästi ruokavalio tai kosmetiikka, eikä sitä ainakaan pelkästään niiden muutoksilla voi parantaa. Jotkut uskovat homeopaattisiin juttuihin yms, mutta itse en jaksa sellaisia alkaa kokeilla enää tässä vaiheessa.Jatkan varmasti aiheesta lisää ja raportoin tilanteista 🙂

   Tykkää

 11. Teit oikean päätöksen. Kaikki muu on jo kokeiltu, joten on syytä ottaa lääketiede avuksi. Toivotan onnea ja seuraan tietysti jännityksellä miten kuurisi etenee. Iso hali!

  Tykkää

  1. Kookosöljy ei ole minulle tuttu aine, mutta miten se on sulla aiemmin vaikuttanut? Jos se on aiemminkin tukkinut, niin tukkii todennäköisesti nytkin. Mutta varma en ole. Itse pyrin käyttämään kosteuttavia, mutta kuitenkin melko kevyitä tuotteita, koska ihohuokoset tyhjentyvät nyt, joten en halua mitään estämään sitä 😀 Myöhemmin, kun iho on ohentunut jne, varmaan sitten tujumpia tuotteita, jos tarvitsen. Mutta kertokaa joku tuosta kookosöljystä, jos tiedätte, anyone?

   Tykkää

 12. Tsemppiä! Itselleni Roaccutan oli pelastus. Söin kuurin parikymppisenä ja sen jälkeen iho on ollut suht hyvässä kunnossa. Kuurin aikana iho kuivui rajusti ja kasvoihinkin sai hölvätä melko tanakkaa rasvaa, mikä tuntui tosi oudolle. Mielialaan kuuri ei minulla vaikuttanut, paitsi positiivisesti, kun naama alkoi taas pikkuhiljaa näyttää ihmiseltä. 🙂 Kovat mömmöt on, mutta ainakin omalla kohdallani oli loistava ratkaisu. Toivottavasti saat avun kuurista!

  Tykkää

  1. Kokoemuksesi kuulostaa juuri siltä mitä toivon itsellänikin tapahtuvan… Toivoisin nimenomaan pitkää vaikutusta. Minullakaan ei ole tähän asti vaikuttanut mielialaan mitenkään.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s