Karvapuhetta

Tänään puhutaan karvoista! Kuulun niihin ihmisiin, joilla on paksut ja nopeasti kasvavat hiukset. Tämä pätee valitettavasti kaikkiin muihinkin ihokarvoihini, mitä en ole kokenut varsinaiseksi siunaukseksi. Olen vuosien saatossa ottanut missiokseni löytää sopivat ja mahdollisimmat vähän ihoa rasittavat karvanpoistotuotteet, mutta tämä tehtävä on osoittautunut yllättävän vaikeaksi. Jos yhdistää kaksi ominaisuutta, vahvan karvanlaadun ja helposti ärsyyntyvän ihon, ei tarpeeksi hellävaraisten tuotteiden löytäminen ole ihan helppoa.

En voi sanoa löytäneeni ainoatakaan tuotetta, joka yksin käytettynä toimisi minulla niin hyvin, ettei ihoni ärsyyntyisi höyläämisestä yhtään. Olen kuitenkin yritysten ja erehdysten kautta löytänyt tapoja, jolla saan ehkäistyä tai helpotettua ihoärsytystä. Pyrin siis käyttämään epilaattoria kaikilla niillä ihoalueilla, joilla se kohtuullisen kivun ja turvallisuuden nimissä on mahdollista, mutta tartun myös päivittäin höylään.

Muutama perusasia on hyvä muistaa ihokarvoja höylällä poistettaessa:

 1. Panosta laadukkaisiin teriin, sillä höylissä on todella eroja. Itse olen kokenut esim. Gilletten miesten shaverit monin tavoin tehokkaammiksi kuin merkin vastaavat naisten vaihtoehdot. Tämä on toisaalta aivan makuasia. Naisten terissä on usein leveämpi muoviosa ja enemmän silikoniosia ”helpottamassa” karvojen ajelua, mutta itse en koe ylimääräisten osien helpottavan vaan päinvastoin hankaloittavan prosessia. Kertakäyttöterät saattavat toimia ihan hyvin, mutta niitä pitää muistaa vaihtaa tarpeeksi usein.
 2. Vaihda höylän terä tarpeeksi usein. Kertakäyttöterä kannattaa vaihtaa parin käyttökerran jälkeen (riippuen tietenkin siitä, kuinka suurta ihoaluetta kerralla käsittelee), mikäli mielii saada mahdollisimman sileän lopputuloksen ja säästää ihoa.
 3. Valmista iho höyläämistä varten antamalla sheivaustuotteen muhia iholla tarpeeksi pitkään. Itse käytän miehille tarkoitettuja partavaahtoja, koska olen kokenut ne paremmin karvaa pehmittäviksi ja ihoa kosteuttavammaksi. Yritän jaksaa antaa tuotteiden vaikuttaa iholla pari minuuttia. Jos ihokarvat ajelee suihkussa, kannattaa se tehdä viimeiseksi, sillä myös vesi pehmentää ihoa.
 4. Huolehdi ihon hoitamisesta höyläämisen jälkeen. Olen kokeillut punaisten pilkkujen torjumiseksi erilaisia ihoa rauhoittavia ja viilentäviä after shave-voiteita, mutta todennut niiden tekevän iholleni lähinnä hallaa, koska ne sisältävät usein alkoholia. Alkoholipitoisten aineiden levittäminen omalle iholleni saa aikaan sen kuivumista ja ärtymistä, joten itse käytän mieluummin hellävaraista pesunestettä tai pyyhkäisen höylätyn ihoalueen nopeasti desinfiointiaineella ennen kosteuttamista. En tykkää jättää iholleni mitään alkoholia tai muita vahvoja ainesosia sisltäviä tuotteita. Pääasia on, ettei vasta höylätylle iholle pääse turhia bakteereja.
 5. Kuori iho säännöllisesti. Tämä ehkäisee ihokarvojen sisään päin kasvamista.

Vaikka olen noudattanut kaikkia ylle listaamiani vinkkejä, en todellakaan saa aina hoidettua karvanpoistoa niin, ettei ihoni tykkäisi yhtään kyttyrää. Tähän mennessä minulle toimivin keino on käyttää kahta eri ainetta itse höyläämisvaiheessa. Somersetsin Maximum Glide-öljy pehmittää ihoa ja karvaa todella tehokkaasti ja jättää iholle mukavan viileän tunteen, mutta yksinään käytettynä se ei toimi minulla, vaan tarvitsen sen seuraksi geelin tai vaahdon. Olen tykästynyt tällä hetkellä L´Oréalin Hydra Sensitive-geeliin, sillä se tuntuu kaikista kokeilemistani tuotteista kosteuttavimmalta. Öljyinen tuote yksin käytettynä tuntuu tukkivan höylän terän, mutta vaahdotettu geeli öljyn päällä auttaa terää liukumaan iholla paremmin ja ehkäisee terän tukkeutumista. Suosittelen kokeilemaan tätä taktiikkaa, mikäli keinot alkavat muuten olla vähissä. Nuo molemmat tuotteet löytyvät miesten osastolta. RFSU:n kirkas Easy Shavin’-geeli toimii hyvin pikkutarkassa viimeistelyssä.

RFSU:n Hair Helperin pitäisi estää karvojen kasvua sisäänpäin, mutta omaa ihoani sen sisältämät hedelmähapot ärsyttävät, joten sen käyttö on jäänyt vähäiseksi. Saman merkin Nice N’Cool Intim After Shave oli minulla joskus ahkerassa käytössä, mutta nykyään koen senkin ärsyttävän ja kuivattavan ihoani liikaa. Näistä voi kuitenkin olla jollekulle apua, joten ovat kokeilemisen arvoisia.

Löytyykö lukijoistani herkkäihoisia, joita postauksen teemat ovat joskus mietyttäneet? Kertokaas te nyt minulle omat vinkkinne! 🙂

Kivaa viikonloppua!

Mainokset

8 kommenttia artikkeliin ”Karvapuhetta

 1. Mulla on herkkä iho ainakin kosmetologin mielestä, mutta eipä se ole juuri koskaan mitenkään näkynyt elämässäni. En siis yleensäkään oireile mistään tuotteista mitenkään. Sheivaamiseen käytän ihan vain suihkugeeliä ja olen kokenut sen riittävän. (Ehkä kelkkani kääntyisi, jos kokeilisin oikeaa sheivaustuotetta? Olen vain kuullut, että ne aiheuttavat reaktioita melko herkästi?) Mulla myös kasvaa karvat yllättävän nopeasti. Hiusten kohdalla se on plussaa, mutta muuten ei oikeastaan. 😀 Erityisen ärsyttävää on myös kulmakarvojen alapuolella kasvavat vaaleat ohuet haivenet, joita saisi olla nyppimässä vaikka joka päivä pois.

  Tykkää

  1. Luulen, että herkkä iho yhdistettynä tietynlaiseen karvanlaatuun on se paha yhdistelmä. Tiedän monia herkkäihoisia, joille mikään karvoihin liittyvä ei ole ongelma, kun karva on vain tarpeeksi hentoista. On tässäkin ongelma 😀

   Tykkää

 2. Täällä on oikeastaan juuri sama tilanne! Paksusta tukasta en valita, mutta muuten vähempikin karvoitus piisais.. Varsinkin talvisin atopia ei suoranaisesti helpota poistoprosessia. Epilaattori on kovassa käytössä, mutta välillä on tosiaan pakko turvautua sheiveriin. Ite vedän yleensä ensin iholle ohuen kerroksen kosteusvoidetta, sit kastelen, levitän geelin ja annan vaikuttaa. Rasvaan toki jälkikäteenkin, mut aluks levitettynä se tuntuu vähän suojaavan ihoa.

  Tykkää

 3. Täällä yksi paksutukkainen ja -karvainen ja samalla herkkäihoinen. Olen kärsinyt tästä samasta ongelmasta kauan, joten vuosien saatossa on muutama purnukka ja terä tullut testattua. Epilointi auttaa hetkellisesti, mutta omalla kohdallani ikävä ongelma on sisäänpäin kasvavat karvat ja tulehtuneet karvatupet, niitä on vain niin kovin vaikea pitää poissa. Useimmin siis höylään. Olen huomannut, että paras yhdistelmä sheivaukseen on tuore terä ja Eucerinin suihkuöljy! Kyseinen öljy vaahtoaa hieman, joten höylä ei mene tukkoon. Öljy myös pehmentää ihoa ja olen huomannut, että iho ärsyyntyy selvästi vähemmän kuin sheivausgeelin kanssa. Tiedän, miten ärsyttävästä ongelmasta on kyse, joten jospa tästä vinkistä olisi apua jollekin 🙂

  Tykkää

  1. Nuo sisäänpäin kasvavat karvat ja tulehtuneet karvatupetkin ovat tuttuja täällä. :/ Ärsyttäviä tosiaan. Tuo Eucerin lähtee kokeiluun! Kiitos sinullekin vinkistä! 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s