Mihin käytin rahaa helmikuussa

Helmikuu oli kokonaisuudessaan minulle hyvin erikoinen ja raskas kuukausi, mistä johtuen esimerkiksi kommentteihinne vastaaminen on kestänyt poikkeuksellisen pitkään. En jaksanut tehdä arjen pakollisten perusasioiden lisäksi mitään ylimääräistä, mutta odottelen toiveikkaasti, että saisin ehkä jo tässä kuussa otettua jouluvalot pois piha-aidasta.

Pitkä ja pimeä ajanjakso vaihtui paukkupakkasiin ja unesta herättävään, keväiseen auringonpaisteeseen. Otin pakkasista alkukuusta ilon irti ja ulkoilin innolla. Olin täynnä inspiraatiota ja tarmoa. Lisääntyyvä auringonvalo toi kuitenkin tullessaan myös joka keväisen hetkellisen taantuman nukkumiseen ja univaikeuteni alkoivat kasautua ikävästi univelaksi. Puolessa välissä kuuta alkoi tiedostusvälineissä pyöriä niin karmeat uutiset, että menetin muutamaksi päiväksi kykyni nukkua, eikä ruokakaan maistunut tavalliseen tapaan. Pari viikkoa viime kuusta oli tosiaan todellista rämpimistä, mutta nyt elämä alkaa jälleen voittaa ja alan olla keväästä todella innoissani.

Puidaan jälleen kuukauden menoni, eli paljonko ja mihin käytin rahaa helmikuussa.

ruokakauppaan (ruoka ja taloustarvikkeet, kuten pesuaineet, vaipat jne) 423,54e

apteekkiin 96,36e

sijoituksiin 200e

parkkimaksu 1,7e

”omat menot” 51e (muumiastiat ja ravintolisä)

tankkaaminen 54,65e

lahjoitukset (Unicef ja seurakunta) 52e

yhteisiin lainanhoitomenoihin ja laskuihin 430e

puhelinliittymään 17,90e

lääkärimaksu 20,60

yhteensä 1347,75e

Helmikuun jälkipuinti:

Helmikuusta jäi päällimmäisenä mieleen väsymys ja maailman ahdistavat tapahtumat. Tämä näkyy rahankäytössäni siten, että jätin käyttämättä suurimman osan ”omasta budjetistani”, sillä kuun ikävimpinä päivinä en uhrannut ajatustakaan tavaroille tai ostamiselle, vaikka asioiden ostaminen on yleisesti ollut minulle aiemmin keino käsitellä ikäviä tunteita. Helmikuussa kaikki materia tuntui niin turhalta, että en kokenut pakottavaa tarvetta edes tuhlata rahojani. Ostin omasta budjetistani uudet muumimukit, muumikulhon ja purkillisen magnesiumia. Näihin kului yhteensä 51 euroa. Vaatteisiin, kosmetiikkaan, ulkona syömiseen tai harrastuksiin minulla ei kulunut senttiäkään.

Helmikuussa tunsin ensimmäistä kertaa, että mielenterveyteni oli oikeasti koetuksella koronan vuoksi. Tajusin kotimme kaappeihin katsellessani, että olen alkanut hamstrata asioita. Minulle tuo selvästi turvaa, kun tiedän kodistamme löytyvän ruokaa ja muita tarvikkeita pitkäksi ajaksi. Varsinkin lapsille pitää olla hirveästi hamstrattuna kaikkea. Tämä on todellakin aivan uusi, pandemian luoma piirre itsessäni, sillä aiemmin pyrin ennemminkin luopumaan ja kierrättämään kaiken ylimääräisen tavaran talostamme.

Toisin kuin viime kuussa haaveilin, en saanut ruokakauppaan kuluvaa summaa juurikaan pienemmäksi, vaikka ainakin alkukuusta ihan tosissani yritin. Tällä hetkellä lähes ainoa oma aikani ja tapani vaihtaa maisemaa kodin seinien ulkopuolelle on käydä kaksi kertaa viikossa ruokakaupassa, joten minun on tosi vaikeaa saada vähennettyä kauppareissuja. Toisaalta minä olin myös helmikuussa se, joka meillä kävi kaupassa, sillä mies oli lähes koko ajan joko töissä tai opiskelemassa ja päivittäiset ostokset maksettiin siis pääasiassa minun lompakostani. Luultavasti meillä kului kuitenkin kokonaisuudessaan ruokakauppaan vähemmän rahaa kuin tammikuussa, sillä suunnittelin melko tarkkaan etukäteen mitä milloinkin söisimme ja hyödynsin tavallista enemmän sesonkituotteita.

Laitoin pitkästä aikaa rahaa sijoituksiin, ja se kyllä kirpaisi, kun raha tuntui ikään kuin vain häviävän tililtä jonnekin. Tämä on kuitenkin järkevää, sillä tällä hetkellä en kerrytä itselleni lähes yhtään eläkettä tai saa muutenkaan yhtään rahaa säästöön. Tai kyllä rahaa jää tällä hetkellä säästöön, mutta ne tulevat kulumaan hoitovapaani aikana perheen yhteisiin menoihin.

Koko kuukauden aikana kulunut summa näyttää edelleen liian suurelta, vaikka en näe realistisena saada sitä paljoakaan pienemmäksi. Mies maksaa meillä tällä hetkellä enemmän lainakuluja ja yhteisiä laskuja ja minä maksan enemmän päivittäisiä menoja. Systeemi on osoittautunut yllättävän käteväksi, sillä pysyn näin paremmin perillä esimerkiksi siitä paljonko taloudestamme oikeasti valuu rahaa vaikkapa ruokakauppoihin.

Maaliskuun suhteen minulla on melko samankaltaiset toiveet kuin helmikuulle, eli päivittäisten menojen pienentäminen. En kuitenkaan pidä kovinkaan realistisena sitä, että onnistuisin siinä, koska nykyisissä menoissa ei tosiaan ole hirveästi sellaista, josta voisi karsia. Ja vaikka olisin vakaasti päättänyt olla jonakin viikkona käyttämättä lähes yhtään rahaa, ilmestyy aina jostakin jokin rahareikä, kuten helmikuussa lähes sadan euron kustannukset lasten ja omiin lääkkeisiin. Tammikuussa tuntui sentään onneksi helpolta olla ostamatta turhaa tavaraa, kuten kosmetiikkaa tai vaatteita.

Koska tämän postauksen julkaiseminen meni melko pitkälle maaliskuuhun, voin paljastaa sen verran tulevasta, että olen repeillyt budjettini kanssa maaliskuun puolella oikein kunnolla. En osaa harmitella asiaa yhtään, joten se ei ehkä tiedä kovin hyvää loppukuun kannalta, ellen saa nyt itseäni ruotuun. Kosmetiikkaa en edelleenkään ole ostanut yhtään, mutta muita juttuja sitten senkin edestä.

Syy budjettini ylittämiseen oli jälleen suosikkivaatemerkkini Alpa, jonka alennuksiin taas haksahdin. Minulta on toivottu juttuja vaatteista ja olenkin jo kuvannut lähes kaikki suosikkivaatteeni. Aivan toinen asia sitten onkin milloin saan kyhättyä kuvista kokonaisen postauksen.

Miten helmikuu sujui teillä talouden kannalta ja ihan ylipäätään elämässä? Oli tosi hienoa, kun useampi teistä intoutui viime kerralla jakamaan omia kuukausittaisia menojaan kommenttiboksissa!

8 thoughts on “Mihin käytin rahaa helmikuussa

 1. Tosi hyvin olet saanut säästettyä ja kulutus mun mielestä vaikuttaa maltilliselta. Ja ettet ole kuluttanut kosmetiikkaan on aika saavutus – on se sitä itsellenikin. Pari viimeistä vanhempainvapaakuukautta meni kans kosmetiikkalakos, se teki kyllä hyvää. Voin vaan yrittää motivoida tuon säästämisen kans. Eka se tuntuu menevän tyhjään, mutta kun sitä rahaa alkaa kertyyn, se on kiva tunne, kun se onkin tilillä aika näkyvää, mihin se menee. Ja täällä Saksassa meillä on takana jo useamman kuukauden „lockdown“ – vaikka se ahdistaakin, ja voi olla raskasta, kun lapset pysyy kotona, mutta siihen aika yllättävän hyvin tottuu… tsemppiä vaan 🤗

  Tykkää

  1. Tässä kuussa olen tuhlannut rahaa, joten voin vain muistella helmikuun maltillista kuluttamista.. Mutta en kyllä voi sanoa katuvani mitään. 🙂
   Meillä lapset ovat olleet aina kotona, kun ovat vielä pieniä, joten korona ei ole tuonut siihen mitään muutosta. Ja introverttinä viihdyn hyvin kotona omissa oloissani. Tuo hetkellinen ahdistus koronasta johtui lähinnä siitä, kun Suomessa kunnon rajoituksia ei ole saatu aikaan, mikä pitkittää tätä tilannetta loputtoman tuntuisesti. Tsemppiä sinullekin! 🙂

   Tykkää

 2. Hienoa kuluttamista ja arvoastan kovasti sijoittamista, kuin myös lahjoituksia! Kovasti tsemppiä sinulle maaliskuulle. Minulla helmikuu oli kyllä kallis, apua.
  Lainat 1000 €, Ruoka 400 €, Vakuutukset 300€, Katsastus 60€, Bensa 180€, Sähkö 101€, Puhelin 7€, Hammaslääkäri 70€, Silmälääkäri 118€, Uudet lasit 364 €, Hiukset 106€, Kosketiikka 220 € ja sijoitus 50 €. Ruoka minua ihmetyttää kovasti ja vaihdoinkin maaliskuulle toiseen kauppaketjuun. Katsotaan mikä vaikutus sillä olisi?

  Tykkää

  1. Kiitos! 🙂 Minulla taas maaliskuu on käynyt kalliiksi, kun hurahdin ostamaan pari neuletta. Sulla on mennyt bensaan paljon! Joudut ilmeisesti ajamaan paljon. Olen huomannut, että eri kauppaketjujen välillä on paljon eroa. Meillä tulee kalleimmat ostoskorit K-paikoissa, joten emme käy niissä juuri koskaan. Nautin hintojen vertailusta ruokakaupoissa ja se alkaa käydä mulla jo harrastuksesta. 😀 Maksat reilusti lainoja pois, mikä on ihailtavaa. 🙂

   Tykkää

 3. Olin säästäväinen, ruokaan meni takuulla eniten kuten aina. Sitten ostin Katri Niskaselta mun suosikkilegginsit, kun niitä tuli vihdoin myyntiin vanhalla materiaalilla joka on joustavampi kuin uusi. Edelliset kesti mulla 3 vuotta, vaikka käytin niitä kotona lähes joka päivä. 😀 Nyt kyllä vahvasti harkinnassa, että ostan vielä yhden jemmaan, koska tota vanhaa materiaalia ei taas jatkossa ole välttämättä saatavilla… Ei kulutuksen kannalta järkevää, mutta tiedän, että se on vaate, jota tule käyttämään aina ja monissa tilanteissa. 😀

  Tykkää

  1. Ruokaan menee paljon. Varsinkin korona-aikana ei aina edes viitsi pihistellä siitä niin paljon kuin pystyisi, kun ruoka on ainakin mulle niin suuri nautinto. Mun mielestä tuollaisia kestäviä ja mieluisia asioita on järkevää ostaa jemmaan, jos on tiedossa, ettei niitä jatkossa enää saa. Ja jos tämä nykyinen meno jatkuu, niin mehän asumme kaikki leggingseissä. 😀

   Tykkää

 4. Kommenttisi viitaten; eläimiin ei periaatteessa mene hirveästi rahaa, sisällytin kauppaostoksiin koiran ja kissan ruoat kun yleensä ne marketista/eläinkaupasta ostan. Pääosin talvikaudella koirat syö tuota hirvenlihaa niin tosi paljon säästetään ruokinnassa ja eläinlääkäri/lääkekuluja näillä ei ole nyt ollut. Hammastahnaa olen kyllä koiralle ostanut ;D joskus törsäilin koiraankin enemmän mutta eipä ole enää lemmikkikauppaa missä tuhlailla, säästöä sekin. Kissanhiekkaa on jemmassa niin ei tarvii pariin kuukauteen ostaa.

  Helmikuussa rahaa meni tavanomaisesti, mulla on aikalailla sama budjetti joka kuukaudelle. Laskuja on kyllä nyt ollut aika paljon ja isot sähkölaskut tulossa niin vähän ole himmaillut 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos, kun jaksoit selventää asiaa! 😀 Ehkä tämä käsitys on syntynyt mulle tietyistä roduista, joilla on paljon terveysongelmia. Tuo hirvenlihan syöttäminen kuulostaa tosi järkevältä ja on varmasti koirille tosi hyvää ravintoa. 🙂
   Muistan joskus lapsena käyttäneeni kaikki omat rahani kissaan. Pidin sille jopa syntymäpäiväjuhlia, joihin kutsuin vieraita jne. 😀 Ja lemmikkikaupassa piti käydä joka viikko.
   Nyt talvella meillekin on tullut ihan hirveitä sähkölaskuja, vaikka lämmitämme joka päivä myös takkaa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s