Uuden äärellä – IBS ja FODMAP

Luin Mustaa Kajalia -blogin Heidin kirjoittaman postauksen ärtyvän suolen oireyhtymästä ja FODMAP-ruokavaliosta jo edellisvuonna. Kiinnostuin kovasti aiheesta, sillä minulla on ollut itselläni kovin samankaltaisia oireita kuin Heidillä ennen kuin hän oli siirtynyt FODMAP-ruokavalioon. Ajattelin mielessäni, että minun todella pitäisi itsekin kokeilla muuttaa ruokailutottumuksiani, mutta en saanut vielä tuolloin muutosta aikaan. Viime viikolla fyysinen vointini ja olotilani alkoi olla niin heikko, että palasin Heidin postausten pariin ja päädyin ahmimaan tietoa lisää monesta muustakin lähteestä, osasin nimittäin yhdistää huonon oloni syömääni ravintoon. Tämänpäiväinen postaukseni koskeekin FODMAP-ruokavalioon siirtymistäni. En ole missään nimessä aiheen asiantuntija, enkä ole edes noudattanut diettiä kuin vasta viitisen päivää, mutta keskitynkin enemmän tunnepuoleen, eli siihen minkälaisia ajatuksia asia on herättänyt minussa.

Mitä ne ärtyvän suolen oireyhtymä tai FODMAP sitten ovat? Pidän omassa postauksessani teoriaosuuden hyvin suppeana, sillä ärtyneen suolen oireyhtymästä löytyy jo ennestään niin paljon hyvää tietoa. Suosittelen lukemaan Heidin postaukset aiheesta (ainakin tämän, tämän ja tämän) ja alkajaisiksi laajentamaan halutessa aihepiiriä internetin moniin terveyssivustoihin ja toki myös muihin blogeihin. Tyydyn toteamaan lyhyesti, että ärtyneen suolen oireyhtymä (IBS – irritable bowel syndrome) on suolen toiminnallinen vaiva, johon ei ole parannuskeinoa, mutta jonka oireita pyritään helpottamaan FODMAP-ruokavaliolla. FODMAP-dieetissä vältetään lyhytketjuisia, fermentoituvia hiilihydraatteja (FODMAP-hiilihydraatit). Suomeksi sanottuna IBS-potilaan ohutsuoli ei pysty käsittelemään esim. sipulia tai vehnää, jolloin nämä ravintoaineet siirtyvät paksusuolen bakteerikannan ravinnoksi ja paksusuolessa alkaa muodostua kaasua. Tästä luonnollisesti syntyy kiusallisia vatsavaivoja, kuten kipua, ripulia, ummetusta ja ilmavaivoja.

Olen luonteeltani melkoinen nautiskelija ja erityisen paljon nautin ruoasta. Herkkujani ovat olleet aina kaikki makea ja rasvainen, ja myös kahvia olen juonut jo vuosia pari pannua päivässä. Koska en liho helposti, eikä aknekaan ole enää vaivannut yli vuoteen, olen syönyt surutta ihan kaikkea haluamaani.

12565414_10153363982768519_4741341963283436599_n

12512808_10153363983023519_6815248737211434849_n

Asian kääntöpuolena olen kärsinyt vuosia vatsavaivoista, jotka ovat välillä helpottuneet ja välillä taas pahentuneet radikaalisti. Yhtä kaikki fyysinen oloni on ollut suurimman osan ajasta viime vuosina tukkoinen ja raskas, poikkeuksena viime kesä, jolloin tutustuttuani paremmin Mr. Kameleonttiin en syönyt lähes mitään pariin kuukauteen. 😀 Tuolloin vatsani voi hyvin, sillä söin todella kevyesti, enimmäkseen rahkaa ja appelsiineja. Tämäkään selvä merkki ei vielä saanut minua seulomaan syömisiäni tarkemmin.

Postauksen kuvissa näkyy entisiä suosikkiasioitani, joita söin ja join riemulla, mutta minkä jälkeen kärsin aina hirveistä vatsanväänteistä.

12522917_10153363982828519_4504758783986941805_n

12552527_10153363982778519_1975588736411245537_n

Vasta nyt noin viikko sitten, alettuani perehtyä kunnolla ärtyvän suolen oireyhtymään ja FODMAP-ruokavalioon minulle selvisi, että suurimmat herkkuni kahvi, irtokarkit, hiilihapolliset juomat, leipä, pasta ja pitsa ovat juuri vihoviimeisiä ruokia, joita minun tulisi syödä. Se oli melko karu hetki ja tunsin puhdasta surua ajatellessani miten joudun luopumaan herkuistani, jotka liittyvät olennaisena osana moniin suosikkihetkiini päivässä. Erityisen rankalta tuntui ajatus kahvista, useimmista leivistä ja karkeista luopumisesta. Ajattelin myös kaiholla hiilaripainoitteisia brunsseja, joita minulla on tapana tehdä Mr. Kameleontin kanssa. Eräänä aamuna kuitenkin tirautin pari kyyneltä osittain helpotuksesta ja osittain luopumisen haikeudesta ja suuntasin kohti lähimarkettiani. Kulutin tunnin verran tutkien minulle sallittujen ruokien valikoimaa ja kasasin ostoskoriin minulle erittäin epätyypillisiä ruoka-aineita, mutta myös vanhoja tuttuja, jotka löytyvät ”sallittujen” listalta. Siitä lähti konkreettisesti liikkeelle paremman olon tavoitteluni.

En ole käynyt vielä lääkärissä saamassa virallista diagnoosia, mutta se on kyllä aikomukseni.

12565380_10153363982818519_9127531228012070964_n

12523157_10153363982873519_1086558070833352616_n

Olen hämmentynyt siitä, miten paljon parempi olo minulla oli jo kahden päivän jälkeen uutta ruokavaliota noudatettuani. Tajusin, että olin vuosien aikana tottunut ja turtunut jatkuvaan tukalaan oloon ja kipuun, enkä osannut toivoa parempaa. Syömisen suunnittelu vie vielä paljon aikaa ja on melko vaivalloista, mutta ainakin syön huomattavasti terveellisemmin, harkitummin ja paremmin. Kirjoittelen myöhemmin lisää siitä, mitä ihan konkreettisesti syön, nimittäin niitäkin asioita on tietenkin monia. Nyt tämä postaus alkaa olla jo riittävän pitkä näinkin.

Haluaisin kovasti kuulla onko teillä muilla vastaavia kokemuksia FODMAP-ruokavalioon siirtymisestä tai onko joku miettinyt kokeilevansa sitä? Kuulisin myös mielelläni vinkkejä millä te IBS-tyypit herkuttelette! 🙂

28 thoughts on “Uuden äärellä – IBS ja FODMAP

  1. Mä sain IBs-diagnoosin kymmenisen vuotta sitten. Hektinen elämäntapa ei ole auttanut asiaa, vaan minulla on diagnosoitu kaksi kertaa vatsahaavakin. Vuosia kärvistelin oireiden kanssa. Kokeilin lähes kaikkia mahdollisia ruokavalioota. Fodmapia en kokeillut sen rajoittavuuden vuoksi, muttaminä löysin avun paleosta! Oireet hävisivät viikossa ja ovat pysyneet poissa.

    Tykkää

    1. Auts, vatsahaava on varmasti todella ikävä. :/ Olen huomannut saman, että stressi ja kiire pahentavat vatsaoireita todella paljon. Onneksi paleo auttoi sinulla! Minun on pitänyt siihenkin tutustua paremmin. 🙂

      Tykkää

  2. Tää ärtyväsuoli on siitä jännä, että sen hoitoon on yhtä paljon ohjeita kuin sairastajiakin. Ei ole oikeastaan yhtä ainoaa tapaa, ne itselle pahimmat oireiden aiheuttajat löytää oikeastaan kokeilemalla. Enkä lähtisi siitä, että kaikesta on heti luovuttava. Mun miehellähän on tämä todettu ja sille lääkäri sanoi ensimmäiseksi, kun kysyi tosta kahvista, että se on suurempi shokki, jos lopetat yhtäkkiä, kun olet aina juonut noin paljon. Suositteli vaan siirtymistä espressoon tai espressopohjaisiin kahveihin, jotka ovat vatsaystävällisempiä kuin suodatinkahvi. Yllätys, suodatinkahvin poisjättäminen auttoi. Nyt jos esim. töissä erehtyy juomaan kupillisenkin niin heti vatsa löysällä.Espressopohjaiset kahvit eivät aiheuta mitään kohtuullisesti juotuna, joten ei kannata suhtautua niin, että nyt heti kaikki pois vaan rauhassa kokeilla, mitkä on omalle vatsalle niitä pahimpia juttuja, mitä kannattaa vältellä. Oma mies syö pastaa ilman mitään oireita, mutta vaalea leipä on ihan ehdoton no (ehkä hiiva?!?), mutta tummaa leipää pystyy syömään rajoitetusti, mutta ei määräänsä enempää. Kun taas esim. kaurapuuro pitää mahan hyvänä. Sipsit, einekset jne. ylipäätään tosi prosessoitu ruoka ovat miehelleni huonoja asioita.

    Tykkää

    1. Niinpä. Se voi olla joku muutamakin juttu, mitä oma vatsa ei siedä. Olen samaa mieltä Jonnan kanssa, että kaikkea ei välttämättä kannata heti karsia ruokavaliosta pois. Tietenkin vaalea leipä, einesruoat, karkit, kakut jne. ovat nyt selkeästi huonoja valintoja, oli sitten vatsavaivoja tai ei. Niitäkin silti monen vatsa kestää harvemmin nautittuina. Sehän on selvä, että jos päivittäin noita syö, ei olo voi olla kovin kepeä.

      Tykkää

      1. JonnaH.,

        On totta, että jokainen varmasti löytää itselleen parhaan ruokavalion kokeilemalla. Itse aion pysyä nyt aluksi suht tiukasti minulle useimmista lähteistä suositellussa ruoka-ainelistassa ja alkaa vatsan rauhoituttua ja saatua tarpeeksi lepoa kokeilla sitten mitkä asiat ”pahisten” listalta käyvät minulle. Kahvista en todellakaan pystynyt luopua kokonaan, vaan olen juonut edelleen kaksi kuppia aamulla (joko kapselikeittimellä tehtyä tai jotain luomupikakahvia). Suodatinkahvista minunkaan vatsani ei tykkää yhtään.

        Kissis,

        Joo, kenenkään olo ei voi olla kovin kaksinen niillä herkkumäärillä, joita minä olen vetänyt. 😀 Kuten tuossa Jonnallekin sanoin, niin pidän aluksi nyt tiukasti kiinni näistä ruoka-ainelistoista ja alan sitten myöhemmin, kun vatsa on rauhoittunut, kokeilla mitä kaikkea voin ottaa kohtuullisesti nautittuna takaisin ruokavalioon.

        Tykkää

    1. Hui, mahtoi olla kurjaa, jos oireeet palasivat. 😦 Toivottavasti selviää, mikä sua auttaisi pidempiaikaisesti! Mä en ole mennyt vielä ollenkaan vatsan vuoksi lääkäriin, koska huomaan itsessäni tällä hetkellä hieman asennevammaisuutta lääkäreitä kohtaan. Olen siis kyllä puhunut joskus vatsastani lääkärille, mutta sain vastaukseksi, ettei sitä kannata nyt tutkia, koska on niin monimutkainen koneisto, johon vaikuttaa moni asia.

      Tykkää

  3. ”Tajusin, että olin vuosien aikana tottunut ja turtunut jatkuvaan tukalaan oloon ja kipuun, enkä osannut toivoa parempaa.”

    Mä niin allekirjoitan tuon! Vasta kun siirryin fodmapiin tajusin, että ruokailun jälkeen ei oikeasti kuullu olla tukkoinen ja turvonnut..

    Kannattaa ehdottomasti opetella lukemaan ruokien ainesosaluetteloita ja ymmärtämään niitä. Siinä menee hetki, mutta voin lohduttaa, että aika pian sitä oppii kuin automaattisesti pongaamaan sieltä ne vältettävät asiat 😉 Sitä helpompaa syöminen on mitä enemmän ruokaansa tekee itse, jos vain mahdollista valmisruoat kannattaa suosiolla unohtaa.

    Mun vinkki on, että kannattaa aloittaa ensin ”totaalikieltäytymisellä” ja noin kuukauden jälkeen hiljalleen kokeilla mitä ei-listan juttuja voi ottaa mukaan. Mulla esimerkiksi ei ole mitään ongelmaa punajuuren kanssa ja esim. parsakaalia ja herneitä voi syödä pieniä määriä ongelmitta ja yllättäen kyllä spelttikin sopii vatsalle suuremmitta ongelmitta. On todella yksilöllistä mitä kukakin voi syödä, mutta ensin olemalla tosi tiukkis ja hiljalleen testaamalla ”uusia” ruoka-aineita löytää sen itselleen sopivan polun.

    Mä olen saanut oman vatsani sen verran hyvään kuntoon, että voin aika huoletta aina välillä poiketa ruokavaliosta. Toki sillä on aina seurauksensa, mutta joskus ruokailusta turvonnut maha yksinkertaisesti on se hinta, joka kannattaa maksaa hyvästä pitsasta, pussillisesta irtokarkkeja tai kasasta lettuja 😉 Mun mielestä tärkeintä on löytää sellainen tasapaino ruokavalioon, että sen kanssa voi elää normaalia elämää. Liika stressaaminen kun ei sekään ole hyväksi, edes sille vatsalle. Ajan kanssa oppii tunnistamaan mitkä ruoka-aineet aiheuttaa millaisiakin oireita ja minkä oireen kanssa voi mahdollisesti elää ja minkä ei.

    Tykkää

    1. Mä olen oppinut lukemaan ainesosaluetteloita jo yllättävän hyvin! Välillä joudun tarkistamaan netistä jonkin ruoka-aineen, mutta noin yleisesti ottaen oppiminen on käynyt yllättävän helposti. 🙂 Aion tehdä itse ruokani, muuten käy vähän turhan suppeaksi ja kalliiksi syöminen.

      Ymmärsinkin noin, että aluksi tiukkana oleminen kannattaa, jotta saa vatsan mahdollisimman hyvin rauhoittumaan, minkä jälkeen voi alkaa kokeilla noita pahisruokia. Mä tykkään yleisesti ottaen kaikesta mahdollisimman selkeästä, joten tykkään FODMAPissakin juuri siitä, että asiat on joko tai. 😀 Ei mulla ole mitään kiirettä vielä mennä testailemaan mitään. 🙂

      Stressi tosiaan vaikuttaa tosi paljon! Mulla on aina ollut stressi-vatsa, jo ihan ala-asteelta lähtien. Tuossa ennen FODMAPiin siirtymistä mua stressasi vatsan kunto niin paljon, että tämänhetkinen stressi on hyvin pientä. Kiitos, Heidi, noista sun postauksista ja kommentista! Mulle niistä oli apua enemmän kuin arvaatkaan! 🙂

      Tykkää

      1. On todella! 🙂 Meinasin aluksi nimetä tämän postauksen tyyliin ”Kun yksi postaus muutti kaiken” 😀 Viimeksi tänään olen ihmetellyt koko päivän sitä, miten hyvä olo mun vatsassa voi olla, kun olin eilen iltavuorossa ja tänään aamuvuorossa. Yleensä nämä päivät ovat olleet aivan hirveitä. Nyt on virtaakin ihan eri lailla. 🙂

        Tykkää

  4. Mullakin on IBS. Lääkäri antoi diagnoosin kaikkien tutkimusten jälkeen. Aloin noudattaa ruokavaliota ja heti helpotti. Mulle pahimpia on mausteiset ruoat, avocado, maitotuotteet ellei laktoositon, kahvi, viljatuotteet, suklaa ja rasvaiset ruoat. Syön kauraleipää, riisikakkuja ja satunnaisesti erilaisia näkkäreitä. Happamia maitotuotteita, maustamatonta lihaa ja riisiä. Jotain hedelmiä ja kun maha sietää niin muutakin mutta niin ettei päivän Fodmapit mene yli 🙂

    Tykkää

    1. Kiva kuulla, että sullakin helpotti heti! Mulla olikin sellainen käsitys, että noudatat jotain melko tiukkaa ruokavaliota, mutta se oli mennyt ohi, että se on FODMAP. 🙂 Se on minusta harmillista, että hedelmiäkään ei uskalla syödä mielin määrin, koska mulle iskee aina välillä oikea himo vaikkapa appelsiineihin. Tuntee kyllä nahoissaan, jos on mennyt syömään niitä liikaa, samoin kuin tietty kaikkien asioiden kanssa.

      Tykkää

  5. Heips

    Mulla ei ole lääkärin tekemää diagnoosia, enkä sellaista oikeastaan edes kaipaakaan. Diagnosoituja sairauksia on jo ihan tarpeeksi. 😀

    Vatsakivuista olen kärsinyt vuosia, välillä pahentuen ja välillä parantuen. Omaa oloa kuullostellen olen jättänyt ruoka-aineita pois pikkuhiljaa. Punaisen ja vaalean lihan jätin muutama vuosi sitten ja maitoa yritän välttää. Jouluna repsahdin pahasti ja yksi ilta meni järkyttävissä kivuissa kylppärin lattialla. 😮

    En ole aivan täysin ehdoton ruoka-aineiden kanssa. Otan neuvoja fodmap-listauksista, mutta kokeilemalla löytyy itselle se paras ruokavalio. Sipulit ja herneet/pavut (esim soija) ovat mulla ne pahimmat turvottajat. Viljoja voin syödä, mutta kohtuudella ja herkuttelen kuivalla valkoviinillä, tummalla suklaalla ja juustoilla. Harvakseltaan tietenkin.

    Se turvotus on joskus lähes koomista. Vaikka en ole mikään kuikeli (vyötärö normaalisti noin 80cm) niin pahimmilaan vyötärönympärys on reilusti yli metrin. venyvät housut tulee iltaisin välillä tarpeeseen. 😀

    Tsemppiä uuden ruokavalion kanssa!

    Tykkää

    1. En itsekään pidä lääkärissä käyntiä ja diagnoosia minään autuaaksi tekevänä asiana, kunhan on poissuljettu esim. keliakia tai laktoosi-intoleranssi, ettei niitä sairasta titämättään. Mutta itse me vatsamme ja olomme tunnemme parhaiten. Sä olet hyvin saanut kokeiltua ja todettua noita ruoka-aineita ihan itsekin sulle sopiviksi tai sopimattomiksi. 🙂

      Tuo turvotus kuulostaa aika kurjalta. :/ Onneksi tiedät nykyään miten sen voi välttää. 🙂

      Kiitos, sitä tarvitaan! 🙂 Tsemppiä sullekin vatsan kanssa! 😉

      Tykkää

  6. Sain itse IBS-diagnoosin jouluna 2014 eli n. vuosi sitten. Alussa oli kamalaa, mutta vähemmän stressaamisen ansiosta voisin melkein sanoa että olen normaalimahainen. MELKEIN. Omalla kohdalla ’paranemiseen’ auttoi muiden viljojen kuin kauran välttäminen (ei kuitenkaan 100%) ja jonkinlaisen zen-olotilan löytö. Itsellä nyt ei kyllä muutenkaan IBS ole ollut sieltä pahimmasta päästä kun muiden kokemuksiin vertaileen mutta aika karmea silti. Nykyään aika harvoin enää on (onneksi!) ripulia mistä kärsin ennen paljon enemmän. Kiva kuulla että sulla auttoi ruokavalio heti. Voin kotosalla melkein nykyään herkutella millä vain kun perusruokavalio on kunnossa niin maha kestää satunnaiset ”harhahduksetkin” hyvin.

    Tykkää

    1. Stressin väheneminen vaikuttaa vatsaan tosi paljon! Mä olin tuossa ennen FODMAPiin siirtymistä niin stressaantunut jo pelkästään vatsan kunnosta, että sekin varmaan pahensi omaa oloani merkittävästi. Kiva kuulla, että sullekin on ruokavalio auttanut ja että voit välillä poiketakin tavallisesta. 🙂 Luin juuri jostain, että harva IBS-potilas pääsee täysin oireettomaksi, joten kai mekin saamme ”tyytyä” oireiden vähenemiseen. Huimasti parempi tämäkin! 🙂

      Tykkää

  7. Mä olen vatsavaivoista kärsinyt enemmän tai vähemmän koko ikäni. Välillä on niin kipeä, että ei pysty tekemään mitään ja välillä on ihan hyviä kausia. Vatsan turpoaminen on jokapäiväistä ja vatsan toiminta vaihtelee ihan hirveesti.
    Nyt vasta olen tästä Fodmapista kuullut ja täytyy ehdottomasti kokeilla!
    Lääkärissä en ole juuri tästä valitellut, riitti ne pari kertaa, jolloin mua ei edes kuunneltu. Nyt pelkään mahdollista tähystystä niin paljon, etten uskalla mennä..
    Suurin ongelma tulee olemaan karkki ja limsa… Aaaaaaa miten mä selviän ilman lauantaikarkkia.

    Tykkää

    1. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan FODMAPia! Itse tosiaan huomasin eron entiseen jo parissa päivässä. Jatkuvat vatsavaivat eivät kuitenkaan ole normaaleja, vaikka niihin ikävän helposti tottuukin, kun ei paremmasta tiedä.

      Minuakin jännittää juuri nuo samat asiat, eli se etten tule kuulluksi ja toisaalta tähystys. Hrr.

      Mä olen ollut koko ikäni ihan mahdoton sokerihiiri ja olen tottunut syömään päivittäin karkkia, mutta yllättävän helppoa on ollut nyt olla ilman, kun olo on ollut muuten niin merkittävästi parempi. Muutamat pahat sokerihimot olen taltuttanut raakasuklaalla. 🙂 Ja tietty moni täällä onkin sanonut, että kun vatsan on saanut tasapainoon, saattaa se joskus jo kestää satunnaisia hairahduksia.

      Tykkää

      1. Sain aikaiseksi käydä työterveyshoitajalla. Ja lääkäriaika on helmikuun alussa, siihen asti pitää ehdottomasti jatkaa gluteenin syömistä, että tulee luotettava keliakiatulos! Mutta terkkakin oli sitä mieltä, että tuolta kuulostaisi oireiden perusteella. Nyt oon ollut 3 päivää ilman kahvia, yllättävän helposti mennyt. Ja koitan kaikki sipulit, omenat jne muistaa välttää. Ja lähden etsimään sitä juuri julkaistua kirjaa tähän liittyen 🙂

        Tykkää

      2. Hienoa! Mun pitäisi ottaa susta oppia ja varata itsekin jo se lääkäriaika. Arvelinkin tuota, että gluteenin syömistä pitää jatkaa ennen testien tekemistä. Se tuntuu jo ihan ajatuksenakin kivuliaalta. 😦 Jos huvittaa, niin kerro ihmeessä miten sulla jatkuu tämä homma! 🙂 Mulle kahvi on ollut se vaikein, ja olenkin sortunut juomaan välillä useamman kupin päivässä. Ja sen kyllä huomaa heti. Kiva kuulla, että sulla on sujunut paremmin! Mä etsin nyt sitä parhaiten sopivaa kahvilaatua espressokahveista, mutta tämäkään ei varmaan ole kovin viisasta näin alkuvaiheessa…

        Tsemppiä! 🙂

        Tykkää

      3. Juu voin tulla kertomaan, miten homma etenee. Ymmärsin niin, että ensin katsotaan ihan verikokeella, viittaako keliakiaan. Ainakin toivon niin =)

        Tykkää

  8. FODMAPilla saa nopeasti tuntuvia tuloksia 🙂 Suoliston solut uudistuvat noin viidessä päivässä, joten on tärkeää, että saa jatkuvasti laadukasta ruokaa – bakteerikannan tasapainottamiseen taas kuluu huomattavasti pidempi aika. Itse olen huomannut, että kun pääsääntöisesti noudattaa itselle sopivaa ruokavaliota, niin pystyy välillä poikkeamaan siitä ilman seurauksia. Kunhan muistaa pitää määrät pienenä. Toki voi olla ruoka-aineita, joita oma keho ei kestä edes pienissä määrin. Minulla on ibd, mutta oireet täsmää hyvin pitkälle.

    Tykkää

    1. FODMAP toimi kyllä ilahduttavan nopeasti. 🙂 Nyt on pientä takapakkia meneillään, mutta se johtuu varmaan ruokailujen epäsäännöllisyydestä ja siitä, että eilen join enemmän kahvia (espressoa).

      Joo, selkeästi olen nyt huomannut, että vähänkin suurempi annoskoko tai kiireessä hotkittu (vaikkakin oikeanlainen) ravinto on sekoittanut mulla vatsaa. Eli pienestä on kiinni.

      Kävin tutustumassa blogiisi! 🙂

      Tykkää

  9. Itselläni sama diagnoosi ja pari kuukautta jaksoin viime talvena noudattaa fodmapia, kunnes luovutin. Ei vaan auttanut. Toisaalta, luulen että suurin ongelmani olisi sokeri ja kaikki herkut, enkä usko että välttämättä auttaa, vaikka ne vaihtaisi gluteenittomiin jne. 😀 Ruokavalio ollut viime kuukaudet ihan retuperällä ja vatsa kipuillut ja toiminut sen mukaan. Jotain ois varmaan tehtävä…

    Tykkää

    1. Kuulostaa siltä, että sun kannattaa mennä pikimmiten lääkäriin! (Minä paraskin puhuja, kun en ole itsekään vielä mennyt..) Mutta jos sulla ei FODMAP auttanut, niin sulla on sitten ehkä joku spesifimpi ongelma vatsassa. Tavalliset asiat, jotka mä miellän herkuiksi, ovat siitä hankalia, että ne sisältävät helposti jotakin FODMAPissa ”kiellettyä” ainetta, kuten gluteenia, soijaa, maitoa tai sokeria. On tosi hankalaa löytää kaupasta mitään, missä ei näitä olisi. :/ Gluteenittomia herkkuja olisi kyllä, mutta sitten niissä on aina joku soija, pähkinälaji tms joka ei sovi.

      Suosittelen kyllä selvittämään mistä on kyse, koska kipeä ja oireileva vatsa vaikuttaa mielialaan ja ihan kaikkeen!

      Tykkää

Jätä kommentti